marți, 23 octombrie 2007

La Consulatul moldovean din Portugalia taxele au scăzut

După ce în ediţiile din 12 şi 15 octombrie JURNAL a publicat două articolele despre afacerile necinstite care se fac la secţia consulară a Ambasadei R. Moldova în Portugalia, am primit mai multe scrisori de la cetăţeni de-ai noştri care lucrează în statul portughez şi au avut de a face cu misiunea noastră diplomatică de acolo. Din lipsă de spaţiu, vă propunem în continuare o scrisoare din care veţi afla cum s-au schimbat lucrurile la consulat după publicarea celor două articole.

„La Consulatul nostru din Portugalia situaţia e foarte tensionată”

„După ce am citit articolele din JURNAL despre fărădelegile comise la Ambasada R. Moldova la Lisabona, am mers din curiozitate la misiunea noastră diplomatică să văd dacă s-a schimbat ceva. Vreau să vă spun că la Consulatul nostru din Portugalia situaţia e foarte tensionată.

Consulul Eduard Munteanu iese afară împreună cu traducătoarea Dorina Tintiuc şi le împarte oamenilor veniţi la consulat nişte foi pe care sunt afişate preţuri noi şi mai mici la serviciile consulare. Lumea însă aruncă foile pe jos şi îi huiduieşte pe cei doi funcţionari. Oamenii le reproşează că dacă au luat până acum atâţia bani ilegal, să fie buni acum şi să presteze servicii şi pe gratis.

Traducătoarea Dorina, cea care cu câtva timp în urmă vorbea de sus şi se purta cu oamenii ca şi cu nişte animale, acum şi-a băgat nasul în pământ. Şi lumea... ca lumea. Nu credeam că moldovenii noştri vor deschide gura să riposteze ceva, dar să vedeţi ce se întâmplă acum la consulat. Când o văd pe Tintiuc oamenii nu ratează şansa de a-i zice că e... (toate calificativele din argoul românesc).

Mă bucur că ceva a început să se mişte în mintea conaţionalilor noştri.
Am văzut că deja şi lista de preţuri de pe site-ul ambasadei a fost modificată. A apărut la serviciul de traducere şi legalizare simultană a actului un preţ nou - 27 de euro, taxa consulară, şi 10 euro, cheltuieli aferente”.

2 comentarii:

elena spunea...

Nu stiu daca s-a skimbat ceva la ambasada,ma stradui sa-mi rezolv nproblemele in Moldova,problema e ca e greu de skimbat obiceiul de a fura proprii cetateni(lupul parul si-l skimba,iar naravul,ba).Nu inteleg o kestie si va rog sa-mi explicati:de ce apostila aici in Portugalia e gratuita,iar in Moldova trebuie sa platim,oare conventia de la Haia nu se rasfringe egal pentru toate statele care fac parte?Sau au facut exceptie pentru moldoveni,stiind ca majoritatea moldovenilor lucreaza peste hotarele tarii si in multe cazuri supravietuiesc...

elena spunea...

Si lucrind peste hotare au de unde plati...