marți, 23 octombrie 2007
Primul Muzeu al Ţăranului Român din R. Moldova
Un muzeu, care va aduna tot ce a creat ţăranul mai bun de-a lungul secolelor, a fost deschis, duminică, în satul Coşerniţa, raionul Criuleni (fostul judeţ Chişinău). Ideea de a crea un Muzeu al Ţăranului Român îi aparţine locuitorului acestui sat în vârstă de 75 de ani, Alexandru Cazacu, şi a fost susţinută de soţie, cei patru feciori şi cei 16 nepoţi cu ajutorul cărora a şi fost materializată.
După câţiva ani de muncă, investiţii şi eforturi conjugate, Muzeului Ţăranului Român, primul de acest fel în republică, a fost inaugurat într-o atmosferă de zile mari. La sărbătoare au participat oaspeţi din diferite localităţi din R. Moldova şi din România.
Casa bunicilor
Muzeul este amplasat într-o casă cu trei camere, aşa cum a văzut autorul proiectului la bunicii săi - construită din chirpici cu rumeguş de stejar, cu o terasă împrejmuită cu gard de nuiele. La subsol sunt amplasate trei beciuri a câte 100, 180, 1000 metri pătraţi fiecare. Aici urmează a fi rostogolite poloboacele de stejar, care nu vor cântări mai mult de 250 kg, pentru a se respecta toate tehnologiile tradiţionale de obţinere şi păstrare a vinului. „Dorim să oferim o imagine despre oameni şi tradiţiile locului”, ne explică de ce arată anume aşa „ideea” directorul Muzeului, Ghenadie Cazacu, unul dintre fiii lui Alexandru. Potrivit acestuia, Muzeul Ţăranului Român de la Coşerniţa va avea şi un restaurant cu bucate tradiţionale, pentru a atrage turişti. Deocamdată, colecţiile muzeului sunt cam sărăcuţe. Aici poţi găsi ulcele vechi, prosoape, perne de zestre, elemente din războiul de ţesut etc., donate, în mare parte, de sătenii lui Alexandru Cazacu.
Localităţi înfrăţite
Cu prilejul inaugurării Muzeului, a avut loc şi un festival al familiei, cu participarea formaţiilor artistice de familie din R. Moldova şi România.
Raluca Buţu, reprezentanta Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, a ţinut să felicite familia Cazacu pentru oaza de cultură care-l reprezintă pe ţăranul român în inima R. Moldova.
În aceeaşi zi, primarul de Coşerniţa, Tudor Tipa, şi primarul comunei Scobinţi, jud. Iaşi, Gheorghe Hriţco, au semnat un acord de înfrăţire între cele două localităţi prin care şi-au promis să-şi fie alături la bine şi la rău. „Am venit în R. Moldova pentru prima dată. Îmi pare foarte generoasă ideea înmagazinării unei activităţi umane de sute de ani. E prima noastră înfrăţire, prin care vom face schimburi de experienţă, ne vom ajuta în problemele economice pe care le avem la nivel de comune”, ne-a spus primarul de Scobinţi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu